Mokslo tyrimais įrodyta, kad tinkama ir visavertė mityba daro poveikį fiziniam ir protiniam asmens vystymuisi, tačiau Lietuvoje netinkamus mitybos įpročius dažnas paveldi jau iš tėvų bei šeimos. Be to, sveikatai palankios mitybos, grįstos mokslo įrodymais, pagrindus kasdienėse situacijose bei interneto platybėse atakuoja sveikatai nepalankių maisto produktų reklama ar pasiūlymai, naujausios mitybos mados ir mokslu neparemti įvairiausi patarimai bei pamokymai.
Svarbu tai, kad šiais jauno žmogaus gyvenimo tarpsniais veikiantys žalingi rizikos veiksniai gali nulemti neigiamą poveikį jau suaugusio žmogaus sveikatai. Vienas iš svarbiausių ir aktualiausių paauglių mitybos rizikos veiksnių yra sveikatai nepalankių maisto produktų ir gėrimų vartojimas. Sveikatai nepalankiuose produktuose dažniausiai yra daug cukraus, riebalų ir mažai sveikatai naudingų maistinių medžiagų ir vitaminų. Didžiąją šių produktų teikiamų kalorijų dalį sudaro riebalų ir cukraus kalorijos, tokiuose produktuose dažnai būna didelis druskos bei kai kurių kancerogeninių medžiagų kiekis.
Pagrindiniai sveikatos sutrikimai ilgą laiką ir dažnai vartojant sveikatai nepalankų maistą ir gėrimus:
• kūno svorio didėjimas;
• Slopina protinį vystymąsi, bei smegenų veiklą;
• Gali sukelti pykinimą;
• Gali sukelti galvos skausmą;
• hipertenzija;
• širdies ir kraujagyslių ligos;
• vėžiniai susirgimai;
• antrojo tipo cukrinis diabetas;
• didesnė kitų lėtinių ligų išsivystymo rizika.
Pagrindinės medžiagos laikomos kenksmingomis sveikatai nepalankiuose maisto produktuose: AKRILAMIDAS, SOTIEJI IR TRANSRIEBALAI, DRUSKA, SALDIKLIAI.
Akrilamidas, apibūdintas kaip antros kategorijos kancerogeninė, toksiškai pavojinga medžiaga. Nustatyta, kad akrilamidas susidaro aukštoje temperatūroje, kaitinant daug krakmolo turinčius produktus.
Nesaikingas sočiųjų riebalų suvartojimas, gali padidinti cholesterolio kiekį kraujyje, o tai yra vienas pagrindinių širdies ir kraujagyslių sistemos ligų išsivystymo rizikos veiksnių.
Druskos perteklius organizmui didina nervų sistemos dirglumą, skatina kalcio šalinimą iš organizmo, kenkia virškinamojo trakto gleivinei bei lėtina medžiagų apykaitą, ko pasekoje auga antsvoris.
Cukraus ir saldiklių ypatingai daug įvairiuose saldžiuose gėrimuose. Cukraus pakeitimas saldikliais problemų neišsprendžia. Vaikų maitinime bei sveikatos priežiūros įstaigų maitinime saldikliai yra draudžiami, todėl namuose tai irgi neturėtų būti kasdienybė. O galvojimas, kad maisto produktas su saldikliais yra savaime sveikiau yra klaidingas.